Örtig parmesanlax

Länge sedan jag hade tid att blogga. Först en vecka på Mallorca och sedan när vi kom hem har det varit fullt upp med gäster från Minnesota.
I går kväll hade vi gäster och då lagade jag en sommarfavorit: Örtig parmesanlax. Receptet är från tidningen Lantliv 2010. Jag har ändrat lite på receptet, bl.a. Har jag minskat på mängden olivolja.

Örtig parmesanlax (min variant)
1,5 kg benfri laxfile/laxsida
Marinad:
1 dl olivolja
Rivet skal och saften av 1 lime
1,5 dl riven parmesanost
1,5 dl finhackade örter (persilja, basilika och dill)
1 msk flytande honung
0,5 msk salt
Topping:
Ca 400g stora lyxräkor utan skal
3 msk finklippt dill
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt. Bred marinaden över laxen och stek den mitt i ugnen ca 30-40 minuter i 150 grader. Häll bort överskottet av olja. Ställ laxen i kylskåp fram till serveringen. Toppa då med räkorna som blandats med dillen. Räkorna och dillen kan gärna blandas i förväg så blir de lite marinerade.
Servera gärna med färskpotatis och en kall sås.
Jag brukar servera med den här såsen:
Honung-vitlökssås
2 dl turkisk youghurt
2 dl créme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk honung
Finklippt dill
Salt
Cayennepeppar

Igår serverade jag en sparrissallad till laxen.
Spenat, kokt kall sparris i bitar, tomater och pumpakärnor. Dressing av olivolja, Hallon balsamvinäger, salt och peppar.
